Kruispunt milieu en sociale economie

Hefboomprojecten

Hefboomprojecten i.s.m. supermarkten en veilingen

KOMOSIE voert met steun van de Vlaamse overheid het project “Hefboomprojecten maken gezonde voeding bereikbaar voor iedereen!” uit.  Dit project heeft als doel om innovatieve samenwerkingen te realiseren tussen de sociale en reguliere economie om kwalitatieve voedseloverschotten te kanaliseren richting sociale redistributie aan mensen in armoede.  Binnen het project zal de effectieve implementatie worden gerealiseerd van de in 2014 ontwikkelde 2 ondernemingsplannen, gericht op veilingen en supermarkten.

 

Infosessie soep-productie met groenteoverschotten door sociale economie.

KOMOSIE organiseerde op 17 mei 2017 een infosessie specifiek over de productie van soep met groenteoverschotten door sociale economie bedrijven.  Meer info vind je hier in de uitnodiging.

 

Studiedag Sociaal aan de slag met voedseloverschotten 

Hier staan we met onze hefboomprojecten

Leuven, donderdag 9 februari 2017

Tijdens deze studiedag presenteerden we tussentijdse resultaten en lessons learned over innovatieve samenwerkingen tussen de sociale en reguliere economie om kwalitatieve voedseloverschotten te verwerken voor, of te verdelen aan mensen in armoede.

Het programma van deze studiedag vind je hier.

De deelnemerslijst van deze studiedag vind je hier.

De presentaties van de 3 sessies vind je hieronder:

Sessie 1: De verwerking van voedseloverschotten tot nieuwe producten. 

Sense Verse soep

Sociale Kruidenier Gent Rabot op je bord 
 

 

Sessie 2: Een stedelijk of regionaal opslag- en distributieplatform voor de inzameling en verdeling van voedseloverschotten (van veilingen, supermarkten en andere).

Depot Margo distributieplatform

Sociaal winkelpunt samenwerking

Foodsavers Gent distributieplatform

Stad Antwerpen distributieplatform

Sessie 3: Samenwerkingen rechtstreeks tussen aanbieders van voedseloverschotten en sociale organisaties.

Goed Gevoel - Mivas Makro

KOMOSIE - opzet samenwerking met supermarkten

Gemeente De Panne voedseloverschotten

 

Het hefboomproject “Samenwerking met veilingen”

Het hefboomproject omvat de begeleiding van twee pilootprojecten op het terrein om een concrete structurele samenwerking volgens het ANDES-model te realiseren tussen enerzijds 2 veilingen (BelOrta te Sint-Katelijne-Waver en REO-veiling te Roeselare) en anderzijds 2 of meer sociale (economie) organisaties en een eventuele logistieke partner(s).

KOMOSIE zal hiervoor op de diverse vlakken de verschillende projectpartners begeleiden bij de implementatie van dit pilootproject.

In 2016 startten we enkele concrete proefprojecten op samen met de veiling BelOrta. Zo kunnen we het potentieel ‘aan den lijve ondervinden”. Hierover verscheen een artikel in de KOMOZine van juni 2016. Klik hier om het artikel te lezen.


Het hefboomproject “Samenwerking met supermarkten”

Dit project omvat 2 onderdelen:

1. Sociale restaurants of andere sociale (economie) en voedselhulporganisaties die interesse hebben om voedseloverschotten uit de supermarkt te integreren in hun werking, krijgen van KOMOSIE begeleiding op maat voor de organisatorische en technische aspecten van zo’n samenwerking. Die begeleiding kan individueel en/of in groep.
Interesse?  Contacteer caroo.torfs@komosie.be

2. een pilootproject voor een logistiek samenwerkingsverband tussen sociale organisaties en supermarkten (in casu met MAKRO) en begeleiding bij implementatie van andere regionale logistieke samenwerkingsverbanden m.b.t. voedseloverschotten.

 

Projectpartners

De projectpartners die voor de hogergenoemde pilootprojecten momenteel betrokken zijn, zijn: 

  • voor pilootproject met de veiling BelOrta: maatwerkbedrijven Sense, de Kringwinkel Zuiderkempen en RIMO Limburg (Depot Margo).
  • voor pilootproject met de REO-veiling: maatwerkbedrijf De Waak en de Voedselbank West-Vl.
  • voor pilootproject met de supermarktketen MAKRO: Sociaal Winkelpunt, PAX Logistiek van OCMW Antwerpen en maatwerkbedrijf MIVAS – Goed Gevoel.

Wil ook u graag iets bijdragen aan dit project? Wenst u nauwer betrokken te worden? Of ook interesse om projectpartner te worden? Contacteer ons: etienne.rubens@komosie.be of caroo.torfs@komosie.be

 

© 2011 KOMOSIE vzw
Gemaakt in De Webfabriek met steun van de Nationale lotterij (creëert kansen) Contact

KOMOSIE vertegenwoordigt:

De Kringwinkel

Meer dan 130 tweedehandswinkels in de sociale economie die samenwerken rond kwaliteit en communicatie.

Energiesnoeiers

Organisaties die jobs creëren voor kortgeschoolden met het oog op het uitvoeren van energiebesparende werken voor bij voorkeur gezinnen met een laag inkomen.

            

Startende en bestaande organisaties die sociaal aan de slag gaan met voedselverlies. Dit met het oog op de bestrijding van armoede en voedseloverschotten en het creëren van jobs in de sociale economie.