Kruispunt milieu en sociale economie

Schenkingsbeurs

Elke dag worden tonnen voedingswaren die nog perfect eetbaar zijn vernietigd. Anderzijds hebben voedselhulp- en sociale organisaties steeds meer nood aan levensmiddelen voor mensen in armoede of sociale uitsluiting.
De Schenkingsbeurs biedt een oplossing door bedrijven uit de voedingssector (de schenkers) in verbinding te brengen met voedselhulp- en sociale organisaties (de ontvangers). Iedereen wint erbij!

Schrijf u nu in op www.schenkingsbeurs.be. De Schenkingsbeurs is hét platform om voedselschenkingen te vergemakkelijken. 

In november 2016, naar aanleiding van de 1ste verjaardag van de Schenkingsbeurs, berichtten we over onze 1ste resultaten en enkele tevreden gebruikers. Lees het hier.

Voor gebruikers en partners die hun ervaringen, ideeën of wensen over de Schenkingsbeurs graag delen, organiseren we een werkgroep Schenkingsbeurs. De eerstvolgende werkgroep is op dinsdag 28 maart in de voormiddag. Binnenkort vindt u hier de uitnodiging.

Op donderdag 29 oktober 2015 werd de Schenkingsbeurs officieel gelanceerd.

Hier kan u het persbericht dat we naar aanleiding hiervan uitstuurden nalezen.  

Wat is de Schenkingsbeurs?

Ontdek de Schenkingsbeurs in onze gloednieuwe film 

Door het aanbieden van 1 platform met 3 modules voor schenkers en ontvangers biedt de Schenkingsbeurs een efficiënte en professionele oplossing voor de verschillende situaties inzake voedselschenkingen op het terrein en dit bij voorkeur voor lokale schenkingen.

Wilt u voedsel schenken?
Van lokale, occasionele schenkingen tot structurele schenkingen: het kan allemaal op de ‘Schenkingsbeurs’. En via de interactieve geografische kaart kan u gemakkelijk sociale organisaties in uw buurt terugvinden en contacten leggen.

Wilt u voedsel ontvangen?
Dan kan u zich als voedselhulp- of sociale organisatie via de geografische kaart gemakkelijk bekend maken bij potentiële schenkers in uw regio en uw verwachtingen en noden duidelijk maken. U kan ook (occasionele) schenkingen die u interesseren online reserveren. En u kan zich kandidaat stellen voor een gestructureerde samenwerking op lange termijn voor systematische schenkingen van bijvoorbeeld supermarkten. In dat geval biedt de Schenkingsbeurs begeleiding op maat voor de organisatorische en technische aspecten van zo’n samenwerking.
 

Voor wie?

Iedereen uit de voedingssector kan voedsel schenken: van bakker, producent, tot groenteboer of supermarkt. 

Voedsel ontvangen kan door sociale of voedselhulporganisaties.

 

Geïnteresseerd?

Ga naar www.schenkingsbeurs.be en schrijf nu in! Meer dan 150 sociale organisaties en OCMW’s, hebben zich al ingeschreven en er komen er dagelijks bij. Bekijk ook de folder en de video op www.schenkingsbeurs.be/media voor meer info en ontdek er alle voordelen!

 

Waarom (toch) een Schenkingsbeurs?

  1. Het is logisch om in de 1ste plaats in te zetten op preventie om te vermijden dat voedsel verloren gaat. Zorgen dat voedseloverschotten op uw grondgebied zo veel mogelijk voor humane consumptie beschikbaar blijven, behoort tot de beste opties volgens de cascade van Waardebehoud.
  2. Beleidsmaatregelen die structureel armoede bestrijden verdienen de voorkeur. Gratis bedeling of een sociaal restaurant kunnen evenwel tijdelijk een nood lenigen en is voor sommige mensen in armoede zelfs de enige toegang tot voeding. Door de huidige voedselverliezen veilig toegankelijk te maken voor kansengroepen kan hen gezonde, goedkope en gevarieerde voeding worden aangeboden. “Sociaal aan de slag met voedselverlies” laat ook toe om te ondernemen vanuit een emancipatorische visie op armoedebestrijding en biedt mogelijkheden om sociale tewerkstelling te creëren.

 


Dit project is als actie opgenomen in de roadmap Voedselverlies 2020 van de Vlaamse overheid en de ketenpartners. 

 

Nog vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren.
Meer info bij projectmedewerker Etienne Rubens

 

 

© 2011 KOMOSIE vzw
Gemaakt in De Webfabriek met steun van de Nationale lotterij (creëert kansen) Contact

KOMOSIE vertegenwoordigt:

De Kringwinkel

Meer dan 130 tweedehandswinkels in de sociale economie die samenwerken rond kwaliteit en communicatie.

Energiesnoeiers

Organisaties die jobs creëren voor kortgeschoolden met het oog op het uitvoeren van energiebesparende werken voor bij voorkeur gezinnen met een laag inkomen.

            

Startende en bestaande organisaties die sociaal aan de slag gaan met voedselverlies. Dit met het oog op de bestrijding van armoede en voedseloverschotten en het creëren van jobs in de sociale economie.